Refleksoloji

Refleksoloji Nedir? Reflexoloji Masajı Nasıl Uygulanır?

Refleksoloji tamamlayıcı tıp alanında sıkça başvurulan tedavi yöntemlerinden biri olup, “reflection” yani “yansıma” ile çalışma olarak adlandırılan “oloji” kelimelerinin birleşimi ile tanımlanan, el, ayak ve kulak  üzerindeki belirli noktalara baskı uygulanarak iç organların uyarılması ile geliştirilen eski bir tedavi tekniğidir. 

Refleksoloji Nedir?

Refleksoloji, kulak, el ve ayaklarda bulunan belirli refleks noktaları üzerine el ile baskı uygulanarak sinir sistemindeki milyonlarca sinir aracılığıyla iç organların ve bu organların çalışmasına yardımcı olan bezlerin uyarılmasını sağlayan bir çeşit fizik tedavi ve terapi yöntemidir. 

Halk dilinde ayak masajı olarak da tanımlanabilen refleksolojinin tedavi ilkesi geleneksel Çin tıp literatüründe de yer alan ve Mısır papirüslerinde vücut sinir sistemi üzerinde işaret edilen mevcut enerji kanallarının blokajına bağlı olarak geliştirilen tedavi yöntemi ile benzerlik göstermektedir ve ilk defa 1913 yılında akupunktura ilgi duyan Doktor William Hope FitzGerald tarafından uygulanmıştır. 

Refleksoloji Noktaları Nelerdir?

Doktor William Hope FitzGerald iç organların çalışma prensipleri ile ilgili yaptığı araştırmalarda el, ayak ve kulaklarda yer alan bazı kilit noktalara refleksoloji noktaları adı vererek, bu noktaların, kalp, akciğer, karaciğer gibi iç organlar, doku sistemleri ve kemiklere karşılık geldiğini tespit etmiş ve  bu noktalar üzerine uygulanacak basınç ile mevcut organlardaki rahatsızlıkların tedavi edilebileceğini kanıtlamıştır.

Refleksoloji noktaları zaman içerisinde el, ayak ve kulaklar için ayrı ayrı detaylandırılarak bir harita haline getirilmiş ve refleksoloji modern tıp dünyasında tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak sık kullanılan metotlar arasında yerini almıştır. Vücut üzerinde haritalandırılan refleksoloji noktaları her bölgede farklı organ ve sistemi temsil eder. 

Kalp, akciğer, pankreas gibi vücudun sol tarafında yer alan organların refleksoloji noktaları sol ayakta, karaciğer, safra kesesi gibi organlar ise sağ ayakta yer almaktadır ve tüm refleksoloji noktaları birbirlerine sinir uçları ile bağlanmakta, el ile yapılan basınç sonrası etkileşim nöronlar aracılığıyla sağlanmaktadır. 

Refleksoloji Masajı Nasıl Uygulanır?

Refleksoloji Masajı ayaklarda fazla sayıda refleksoloji noktası bulunması ve bu noktaların vücudun temel organlar, bezler,sistemler ve dokuları yönetmesi sebebiyle genellikle ayaklar üzerinden uygulanmaktadır. Tedavi seyrine ve hastalık semptomlarına bağlı olarak kulak ya da el üzerinden de refleksoloji tedavisi yapılabilinmektedir. 

Refleksoloji tedavisinin olumlu yanıt verebilmesi için refleksoloji noktalarının doğru şekilde tespit edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle refleksoloji masajının mutlaka uzman fizyoterapistler tarafından uygulanması gerekmektedir..  Manuel Terapi Ankara Sağlıklı Yaşam Merkezi’nde pek çok farklı hastalıkların tamamlayıcı tedavilerinde,  refleksoloji tedavi yöntemi başarılı ile uygulanmaktadır.

Terapötik bir tedavi yöntemi olarak tıp dünyasında kabul gören refleksoloji masaj uygulanmasında terapiye başlanılmadan önce tespit edilen refleksoloji noktalarının ovularak ısıtılması esastır. Bu şekilde kan dolaşımının hızlandırılması sağlanarak tedavi esnasında uyarılacak organların tepkime sürelerinde çabukluk gözlemlenmektedir. 

Ovulma işlemi ile birlikte refleksoloji noktalarına el ile ya da ahşap çubuklar yardımı ile sistemli bir basınç uygulanmaya başlanır ve bu şekilde vücut üzerinde elektrokimyasal bir uyarı açığa çıkarılması hedeflenir. Yaklaşık 10 ile 45 dakika arası süren refleksoloji masajı sırasında açığa çıkarılan bu uyarılar, nöronlar yardımı ile tedavi edilecek organ ya da sisteme ulaştırılarak vücut rahatlatılması sağlanır.

Refleksolojinin Faydaları Nelerdir?

Kan akışını artıran ve merkezi sinir sistemini güçlendiren bir tamamlayıcı bir tedavi yöntemi olan Refleksoloji, yüz felci, migren, vertigo, uyku bozuklukları, huzursuz bacak sendromu gibi nörolojik hastalıkların, fizyolojik ve kronik vücut kas ağlarının, anksiyete ve depresyon gibi psikolojik rahatsızların ve iktidarsızlık gibi cinsel rahatsızların tedavisinde etkin bir şekilde kullanılmaktadır. 

Vücudun nöropatik sistemi üzerinden uyarılar göndererek kendi kendini yenileme ve iyileştirme prensibine dayanan refleksoloji tedavi tekniği başlıca aşağıdaki nedenlerden ötürü yaygın olarak uygulanmaktadır; 

– Anksiyete ve stresi azaltmaya yardımcı olmak

– Ağrı ve acı hissini azaltmak

– Endorfin üretimini artırarak vücudun rahatlamasını sağlamak

– Ruhsal ya da fiziksel nedenlere bağlı uykusuzluk ve yorgunluğu azaltmak

– Kronik ya da kronik olmayan hastalıklarda uygulanan tedaviyi desteklemek

– Detoks etkisi yapan lenf dolaşımını hızlandırmak 

– Kan dolaşımını düzenlemek

– Kan basıncını düzenlemek

– Vücut sağlığı için faydalı hormonları artırmak

– Vücudu hastalıklardan koruyan bağışıklık sistemini uyarmak

– Vücutta bulunan toksinleri azaltmak

– Migren ve baş ağrılarının şiddetini azaltmak

– Zihinsel fonksiyonları uyararak konsantrasyonu artırmak

– Eklem hareketliliğini artırmak

– Adet öncesi semptomları ve adet sancılarını azaltmak

Konu ile alakalı olarak tüm detaylara ve listenin tamamına bu adresten bakınız.

Refleksoloji Kimlere Uygulanır?

Ülkemizde özellikle astım, bronşit, palyatif kanser bakımı gibi ciddi rahatsızlar olmak üzere migren, bel ağrısı, boyun ağrısı, omuz ağrısı, siyatalji ve menopozal semptomlar gibi çeşitli fiziksel rahatsızlıklar üzerinde refleksoloji uygulamaları ile  başarılı sonuçlar kaydedilmekte ve refleksoloji tedavi yöntemleri her yaş ve gruptan kişilere rahatlıkla uygulanmaktadır. 

Refleksoloji Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?

Refleksoloji  organ, sistem, doku ya da kemiklere uyarı gönderilerek uygulanan nöropatik bir tedavi yöntemi olmasından kaynaklı bazı durumlarda uygulanması sakıncalı olabilir. Özellikle hamileliğin ilk üç ayı içerisinde bulunan kadınlar ile kan damarlarında pıhtılaşma görülen ya da kalp krizi riski bulunan hasta gruplarında refleksoloji tedavisinin yapılması uygun görülmemektedir.

Ayrıca enfeksiyon gibi vücut üzerinde meydana gelen viral rahatsızların refleksoloji tedavisi sırasında blokaj yaratabileceği endişesinden ötürü, enfeksiyon ya da ateşli rahatsızlığı bulunan hastaların üzerinde refleksoloji uygulamalarının yapılması tavsiye edilmemektedir. 

Refleksoloji uygulamalarından önce hastanın mutlaka dinlenmiş ve tok olması, bol miktarda sıvı tüketmiş olması ve uygulamadan önce alkol ya da sigara kullanımından uzak durmuş olması, uygulamanın başarısı için büyük önem teşkil etmekte ve refleksolojinin mutlaka konusunda uzman fizyoterapistler tarafından uygulanması gerekmektedir.

Bebeklerde Refleksoloji Tedavisi Nedir?

Yetişkinlerde olduğu kadar bebekler üzerinde de  tamamlayıcı tedavi yöntemi olarak etkin bir şekilde kullanılan refleksoloji, özellikle uyku bozuklukları, kabızlık, vücut direncinin artırılması, zihinsel gelişim, gerginliğin ve huzursuzluğun giderilmesi gibi rahatsızlarda başarılı sonuçlar vermektedir. Yetişkinlere göre 5 ile 15 dakika arası değişen kısa süreli refleksoloji uygulamaları özellikle bebeklerin uyku düzenini sağlama konusunda yaygın olarak kullanılmaktadır. 

WhatsApp ile Bilgi Al
Ara Bilg Al 0539 956 94 05