
09 Kas Medikal Fitness Nedir ve Faydaları Nelerdir?
Bireylerin yaralanma veya sakatlık durumunda uygun tedavi yapıldıktan sonra toparlanma ve güçlenme süreçlerinde veya herhangi bir sakatlık durumu olmaksızın günlük yaşam aktivitelerinde ihtiyaç duydukları hareket paternlerine uygun olarak hazırlanan, temelde rehabilitasyon ve kuvvetlendirme egzersizleri içeren tamamen kişiye özgü profesyonel bir egzersiz modelidir.
Fiziksel aktivite olmadan insan yaşamının sürdürülmesi mümkün değildir. Fakat her bünye farklı fiziksel aktiviteye ihtiyaç duyar ve kişiye özel bir takım egzersizlerin varlığına gereksinim duyulur. İşte medikal fitness uygulamasında öncebu özel fiziksel ihtiyacın neler olduğu tespit edilir, daha sonra kültürfizik hareketleri ve değişik aletlerin yardımıyla bir destek sağlanır.
Medikal Fitness kişiye bilimsel yaklaşır. Egzersizler, vücut biyomekaniği, eklemlerin hareket kabiliyeti göz önünde bulundurularak planlanır. Böylece vücut biyomekaniğinize zarar vermeden doğru açıda doğru hareketi yapmış olursunuz, hareketin verimi artar, eklem sağlığınız korunur ve sakatlanma riskiniz azalır.
Medikal fitness kişinin yaş, fiziksel performans, kronik rahatsızlık ve günlük yaşam aktiviteleri göz önünde bulundurularak kas ,eklem ve sinir sistemi üzerinde düzeltici ve iyileştirici egzersizler içerir. Bu egzersizlerin etkili bir şekilde yapılabilmesi için bir fizyoterapist gözetiminde yapılması önerilmektedir.
MEDİKAL FİTNESS-STANDART FİTNESS FARKI
Medikal fitness öncelikle kişiyi detaylı olarak muayene etmekle başlar. Bu muayenede fiziksel durum, kardiyovasküler endurans, kronik rahatsızlıklar ve önceden geçirilmiş sakatlıklar sorgulanır. Muayenede elde edilen verilere göre fizyoterapist; birey için en uygun, sakatlanma riski en düşük ve fiziksel performansı optimal seviyeye çıkaracak egzersiz programı hazırlar.
Medikal fitness; büyük kas grupları oluşturmayı değil vücudu stabilize edecek güçlü kaslar, sağlıklı eklemler ve sağlık bir sinir sistemini hedefler.
MEDİKAL FİTNESSIN FAYDALARI
Medikal Fitness vücut sağlığı açısından oldukça faydalı olmakla birlikte psikolojik faydası da oldukça fazladır.Hareketsiz yaşam sonucu çoğu kişide sırt, bel ve omurga alanlarında ciddi sorunlar ortaya çıkabilir. Özellikle masa başında çalışanlarda bu gibi durumlar çok daha yaygındır. İskelet ve kas sisteminde bu sorunlar kontrol altına alınıp tedafi edilmezse ileride çok daha ciddi sorunlara yol açabilir. Medikal egzersizlerde bu gibi sorunlarla en profesyonel şekilde ilgilenilir. Medikal Fitness’ın faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;
- Hastalıkların tedavisine yardımcı olur ve tekrarlama riskini azaltır.
- Kişinin fonksiyonel kapasitesini, kas kuvvetini ve enduransını arttırır.
- Kemik yoğunluğunu arttırır.
- Postürü düzeltir ve yanlış postür kaynaklı semptomları ortadan kaldırır.
- Denge-koordinasyonu geliştirir, esnekliği arttırır.
- Kronik ağrılar ya da travmaya bağlı oluşan ağrıların kalıcı olarak tedavi edilmesini sağlar.
- Kilo kontrolü üzerinde etkilidir.
- Anksiyete seviyesini azaltır, stres ile başa çıkmanıza yardımcı olur genel mental durum üzerinde olumlu etkileri vardır.
- Genel sağlık durumunu ve dış görünümüzü iyileştirir.
KİMLER MEDİKAL FİTNESS YAPABİLİR?
Bel-boyun fıtığı olan kişiler, kifoz-lordoz gibi postüral problemi olan kişiler, özellikle aynı bölgede tekrarlı sakatlık yaşayan kişiler, diyabet,tansiyon, koroner arter rahatsızlığı gibi kronik hastalıkları olan kişiler, hareketsizliğe bağlı olarak fiziksel performansı ve kardiyovasküler kapasitesi düşük kişiler ve sakatlanma riskini en aza düşürüp sağlıklı ve fit bir vücuda sahip olarak mental ve fiziksel iyilik halinde olmak isteyen herkes medikal fitness yapabilir.
MEDİKAL FİTNESSTA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
Medikal egzersiz programı belirlenirken kişinin var olan ya da öncede geçirmiş olduğu sağlık problemleri mutlaka sorgulanmalıdır. Medikal Fitness’ın yanı sıra Fiziksel fitness ta oldukça önemlidir. Sakatlık sonrası medikal fitnessa başlayacak olan kişilerde eğer sakatlık bir travmaya bağlı olmaksızın meydana gelmişse öncellikle sakatlığın altında yatan temel sebep sorgulanır ve buna yönelik tedavi edici egzersizlere ağırlık verilir. İyileşme süreci tamamlandıktan sonra kademeli olarak yüklenme egzersizlerine geçilir. Herhangi bir sağlık problemi olmaksızın doğru egzersiz yapmak için medikal fitness programına başlayacak kişiler de öncelikle muayene edilir ve vücutlarında hangi kas ve eklemlerin daha çok kullanıldığı hangilerinin daha az aktif olduğu tespit edilir. Bu verilere göre bir program hazırlanarak kişinin kaslarını ve eklemlerini etkili ve dengeli bir biçimde çalıştırması sağlanmış olur.
Medikal fitnesta dikkat edilmesi bir diğer önemli nokta kişilerin yüklenme kapasiteleridir. Kişilere yüklenme kapasitesine uygun derecede ve tekrar sayısında egzersiz yaptırılmalıdır. Böylece sakatlanma riski en aza indirgenip egzersizden maksimum verim alınır.
- Medikal Fitness Nedir ve Faydaları Nelerdir? - Kasım 9, 2021
No Comments